Dukan Obiad

czwartek, 23 lutego 2012

Składniki:

  • 5 jajek
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, tymianek

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Cebulę podpiec na złoto, wymieszać z miesem i przyprawami. Jajka obtaczać miesem. Zapiec w piekarniku przez około 20-30 min. Przepyszne z sosem pomidorowym.

 

środa, 22 lutego 2012

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag chudego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Szpinak rozmrażamy. Dodajemy do niego mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy, dodajemy twaróg mieszamy. Filety z piersi kurczaka myjemy i nacinamy tak aby powstały kieszonki. Nadziewamy farszem, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 40-45 minut.

Tagi: faza II
10:48, tandem1975 , Dukan Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 stycznia 2012

Jestem fanką naleśnków i postanowiłam zrobić coś co chociaż troszeczkę będą przypominiały prawdziwe naleśniki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 pół łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wszystkie składniki połączyć i piec...

Z tej porcji wyszło mi 6 niewielkich nalesników. Z dodatkiem sera - rewelacja.

 

wtorek, 10 stycznia 2012

Przepyszny, aromatyczny kurczak. Mozna wykorzystać każdą częśc kuraka. Przepi pochodzi ze strony: http://dukan.blox.pl

Składniki:

  • 2 udka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2-3 małe pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka i ostra
  • estragon
  • sól, pieprz

    Z udek ściągnąć skóre. Udka i piersi oczyścić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, duuużo czosnku granulowanego, słodka i ostra papryka). Mięso ułożyć na brytfance i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 20-25minut. Następnie dołożyć pokrojoną w ósemki cebulę, obrany czosnek, pokrojoną w paski paprykę i ćwiartki pomodorów. Delikatnie obsypać solą i estragonem (uważać na estragon, ja sypnęłam dużą szczyptę:)). Wsadzić do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, uważając, aby mięso i warzywa się nie przypaliły.

    Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać kilka posiekanych listków świeżej mięty.

 

sobota, 07 stycznia 2012

Przepis pochodzi z http://dukan.blox.pl. Persi są rewelacyjne, soczyste, mniaaam. Moja druga połówka jest zachwycona- chociaż dla moich mężczyzn którzy nie są na dukanie zamiast serka granulowanego użyłam żółtego sera.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy
  • serek homogenizowany
  • 150g serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • oregano

    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić kostkę. Wszystko dokładnie podsmażyć na złoty kolor, przyprawiając solą i pieprzem. Przestudzić.

    Piersi rozciąć i dokładnie rozbić. Posolić, popieprzyć i obsypać delikatnie paprykami. Podsmażyć z jednej strony na złoto. Układać na blaszce niedosmażoną stroną do blaszki.

    Każdą pierś posmarować najpierw przecierem pomidorowym i bsypać delikatnie oregano. Na przecierze rozsmarować cienka wartswę serka homogenizowanego. Na to wyłożyć pieczarki i odsączony serek granulowany. Posypać solą i paprykami.

    Piekarnik nagrzać do 180*C i wsadzić mięso na 20-25minut (do rozpuszczenia się serka).

    Smacznego!

 

 

wtorek, 03 stycznia 2012

Spróbowałam ja zrobić dzisiaj na obiad- świetna. Przepis ze strony http://dukan.blox.pl

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka octy balsamicznego (ew. soku z cytryny)
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka/indyka
  • 3 jajka
  • czosnek
  • sól, pieprz, oregano

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości wody. W momencie, kiedy cebula nabierze zlotego koloru dodać pokrojone pomidory (razem z miąższem). Doprawić przyprawami. Smażyć na niewielkim ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy (trwa to od 10-15min).

    Piersi porządnie rozbić, delikatnie osolić i natrzeć ząbkiem czosnku. Delikatnie podsmażyć na patelni. Piecyk nagrzać do 150st. Na brytfankę położyć piersi, a na nie po 2-3 łyżki masy pomidorowej. W pomidorach zrobić wgłębienie i wbić jajka. Osolić i opieprzyć i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Nie przejmujcie się jeśli jajko Wam spłynie. Najważniejsze jest,a by żółtko zostało w masie pomidorowej :). Trzymać w piekarniku do ścięcia się jajka.

    Delikatnie wyłożyć na talerz. Najlepsze są, kiedy żółtko jest średnio ścięte :)

    Smacznego!

    

Kurczak rewelacja.. Mniam, mniam. Przepis pochodzi z tej strony: http://dukan.blox.pl/. Należy pamiętać aby przygotować go wcześniej, ale nie raz szykowałam go na tzw. szybko, bez trzymania w lodówce.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka
  • 3 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany
  • 1 główka czosnku
  • ok. 2 średnie cebule

Kurczaka dokładnie obmyć i wysuszyć.  Teraz dwie opcje-albo obieramy kurczaka ze skóry albo ją zostawiamy. Ja zostawiłam i- mój pies miał niezłą radochę.

Kurczaka nacieramy przyprawami (paprykami i czosnkiem granulowanym), solimy i pieprzymy. Do środka wsypujemy majeranek. Obieramy czosnek i cebulę. 3 duże ząbki przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi kurczaka. Resztę czosnku razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą wsadzamy do środka kurczaka. Odstawić do lodówki na 24h.

 

Piekarnik nagrzewamy do 170* i wsadzamy kurczaka. Pieczemy go tyle ile waży + 10min (czyli jesli kurczak ważył 1,2kg pieczemy go ok.1h i 30min-najlepiej sprawdzić, czy się dopiekł lekko go nacinając i sprawdzając stan upieczenia mięsa).

Smacznego!



Jedna z lepszych wątróbek jakie jadłam. Mój mąż mimo że  nie jest na Dukanie jest nią po prostu zachwycony. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony http://dukan.blox.pl

 

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka maizeny
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Wątróbki obczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do rondla i wlać 1/3 szklanki wody. Na patelni podsmażyć na wodzie cebulę na złoty kolor i przełożyć do rondela. Dodać zioła i zmniejszyć ogień. W kubku wymieszać jogurt z musztardą i maizeną. Wlać do wątróbki i gotować na bardzo małym ogniu ok.10 minut.

Smacznego...



Przepyszne roladki, smakuje również osobą nie będącym na diecie dukanowskiej. Polecam. Prezpisz pochodzi ze strony http://dukan.blox.pl

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi
  • 10dag mięsa mielonego (wołowego/indyczego/drobiowego)
  • 0,5 jajka
  • 1 łyżka otrąb
  • ćwiartka drobno posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oregano
  • 0,5 łyżki serka granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • musztarda dijon

Piersi rozciąć wzdłuż i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Z pozostałych skladników (oprócz musztardy) wyrobić mięso jak na mielone. Na końcu dodać przecier i wymieszać łyżką.

Rozbite filety posmarować musztardą i ułożyć małego kotleta mielonego i zawinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami i kłaść zamknięciem na rozgrzany teflon. Gdy zacznie skwierczeć - przewrócić na drugą stronę. Podpiec ze wszystkich stron, następnie podlać trochę wodą i przykryć i smażyć ok.10-15min na średnim ogniu, albo wyłożyć na brytfankę i wsadzić do nagrzanego do 150st pieca i piec 10min.