czwartek, 01 marca 2012

Śliczne, niewielkie kurki do ozdoby.

Male korki

Nabieramy 16 oczek łańcuszka i zamykamy je oczkiem ścisłym

1 - 8 rząd - 16 półsłupków

9 rząd - 32 półsłupki

10 rząd- w piersze 10 oczek robimy po 2 półsłupki, w pozostałe 22 oczka po 1półsłupku

11 rząd- 42 półsłupki (można innym kolorem)

12 rząd- w 20 oczek ogona robimy po 1 słupku, pozostałe oczka półsłupki

13 rząd- półsłupki w innym kolorze

14 rząd- 20 oczek ogona robimy po dwa słupki (razem 40), reszta półsłupki

15 rząd- półslupki w innym kolorze

16 rząd- w 40 oczek ogona robimy po dwa słupki (razem 80)- najlepiej naprzemian kolor podstawowy- kolor dodatkowy, reszta półsłupki

17 rząd- wykańczamy ozdobnymi półsłupkami

Kurce należy dorobić grzebień, dziubek oraz oczka i kurka gotowa.

sobota, 25 lutego 2012

 KoszykKoszyk1

Opis wykonania:

Całość należy wykonać jednobarwnym kordonkiem a wykończyć tylko kordonkiem innego koloru.

 

Dno koszyczka:

Wykonać 6 oczek łańcuszka, zamykając je oczkiem ścisłym.

1 rząd: 16 półsłupków

2 rząd: 32 półsłupki

3 rząd: 48 półsłupki

4 rząd: 64 półsłupki

5 rząd: 80 półsłupków

6 rząd: 96 półsłupków

Zamiast pierwszego półsłupka w rzędzie należy wykonać 3 oczka łańcuszka i każdy rząd zakończyć oczkiem ścisłym.

 

Bok koszyczka:

Należy wykonać wg schematu ( w schemacie pokazano również 6 rząd dna koszyczka).

W 7 rzędzie wkłuwać szydełko tylko w tylne człony.

Koszyczek nakrochmalić i wysuszyć.

Schemat:

 schemat koszyczka

czwartek, 23 lutego 2012

Składniki:

  • 5 jajek
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, tymianek

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Cebulę podpiec na złoto, wymieszać z miesem i przyprawami. Jajka obtaczać miesem. Zapiec w piekarniku przez około 20-30 min. Przepyszne z sosem pomidorowym.

 

środa, 22 lutego 2012

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag chudego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Szpinak rozmrażamy. Dodajemy do niego mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy, dodajemy twaróg mieszamy. Filety z piersi kurczaka myjemy i nacinamy tak aby powstały kieszonki. Nadziewamy farszem, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 40-45 minut.

Tagi: faza II
10:48, tandem1975 , Dukan Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 lutego 2012

Baranka znalazłam na stronie mistrzyni szydełka :http://fascinata.blox.pl/tagi_b/52480/baranki.html .

baranek

Oto opis wykonania:

Głowa:

Rozpoczynamy od wykonania 5 oczek łańcuszka zamkniętych w kółko oczkiem ścisłym.

Na początku każdego rzędu zamiast pierwszego półsłupka wykonujemy 2 oczka łańcuszka.

I rząd - w kółko wrabiamy 8 półsłupków;

II rząd -  wykonujemy na przemian: 2 półsłupki w jeden półsł. poprzedniego rzędu, 1 półsłupek (razem 12 półsłupków);

III rząd - wykonujemy na przemian: 2 półsłupki w jeden półsł. poprzedniego rzędu, 1 półsłupek (razem 18 półsłupków);

IV - VIII rząd - 18 półsłupków;

IX rząd - na obwodzie dodajemy 2 półsłupki (razem 20 półsł.);

X rząd - 20 półsłupków;

XI rząd - przerabiamy po dwa słupki razem;

Środek wypełniamy włókniną i zeszywamy powstały otwór.

 

Tułów:

Rozpoczynamy od wykonania 10 oczek łańcuszka.

Na początku każdego rzędu zamiast pierwszego półsłupka wykonujemy 2 oczka łańcuszka.

I rząd - w pierwsze i ostatnie oczko łańcuszka wrabiamy 4 półsłupki. W pozostałe po 1 półsłupku ( razem 24 półsłupki);

II rząd - w skrajne półsłupki wrabiamy dwa razy po 2 półsłupki, a w pozostałe po 1 półsłupku (razem 28 półsłupków);

III rząd - w skrajne półsłupki wrabiamy dwa razy po 2 półsłupki, a w pozostałe po 1 półsłupku (razem 32 półsłupki);

IV rząd - w skrajne półsłupki wrabiamy cztery razy po 2 półsłupki, a w pozostałe po 1 półsłupku (razem 40 półsłupków);

V - XI rząd - przerabiamy po 40 półsłupków;

XII rząd - 40 słupków;

Spód tułowia:

Wykonujemy jak pierwsze cztery rzędy tułowia.

Tułów wypełniamy włókniną , nakładamy owalny kształt wielkości otworu (np. z tekturki lub cienkiego plastiku) i doszywamy spód. Tekturka zapobiegnie "wybrzyszeniu" spodu baranka przez co będzie stabilniej stał.

Rogi:

Wykonujemy 20 oczek łańcuszka. W każde oczko łańcuszka wrabiamy po 2 półsłupki. Rogi same skręcą się spiralnie.

 

Oto elementy baranka. należy je zszyć i gotowe.

Elementy baranka

 

piątek, 10 lutego 2012

Powoli zbliża się Wielkanoc i postanowiłam zrobić jakieś ozdoby na te święta. Na pierwszy ogień poszedł królik. Z racji tego że nie mam inego kordonka niż biały- to też taki królik. Wysokośc około 12 cm.

Zajaczek I opis wykonania:

Tułów:

- 6 oczek łańcuszka zakończony oczkiem ścisłym

- 1 rząd- 3 oczka łańcuszka i i 19 słupków- zakończyć oczkiem ścisłym

- 2 rząd: 3 oczka łańcuszka, 39 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 3 - 10 rząd rząd- 3 oczka łańcuszka, 45 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

-  11 rząd- 3 oczka łańcuszka, 35 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 12 rząd- 3 oczka łańcuszka, 17 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

 

Głowa:

- 6 oczek łańcuszka zakończony oczkiem ścisłym

- 1 rząd- 3 oczka łańcuszka i i 17 słupków- zakończyć oczkiem ścisłym

- 2 rząd: 3 oczka łańcuszka, 29 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 3 - 5 rząd rząd- 3 oczka łańcuszka, 39 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

-  6 rząd- 3 oczka łańcuszka, 29 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 7 rząd- 3 oczka łańcuszka, 14 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

 

Tylne łapy:

- 6 oczek łańcuszka zakończony oczkiem ścisłym

- 1 rząd- 3 oczka łańcuszka i i 17 słupków- zakończyć oczkiem ścisłym

- 2 - 6 rząd rząd- 3 oczka łańcuszka, 26 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

-  7 rząd- 3 oczka łańcuszka, 13 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

 

Przednie łapy:

- 6 oczek łańcuszka zakończony oczkiem ścisłym

- 1 rząd- 3 oczka łańcuszka i i 15 słupków- zakończyć oczkiem ścisłym

- 2 - 5 rząd rząd- 3 oczka łańcuszka, 19 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 6 rząd- 3 oczka łańcuszka, 9 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

 

Uszy:

- 6 oczek łańcuszka zakończony oczkiem ścisłym

- 1 rząd- 3 oczka łańcuszka i i 9 słupków- zakończyć oczkiem ścisłym

- 2 rząd: 3 oczka łańcuszka, 11 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 3  rząd - 3 oczka łańcuszka, 15 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

-  4 i 5 rząd- 3 oczka łańcuszka, 19 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

- 6 rząd- 3 oczka łańcuszka, 11 słupków - zakończyć oczkiem ścisłym

 

Wszystkie elementy wypchać i zszyć

wtorek, 24 stycznia 2012

Jestem fanką naleśnków i postanowiłam zrobić coś co chociaż troszeczkę będą przypominiały prawdziwe naleśniki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 pół łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wszystkie składniki połączyć i piec...

Z tej porcji wyszło mi 6 niewielkich nalesników. Z dodatkiem sera - rewelacja.

 

wtorek, 10 stycznia 2012

Przepyszny, aromatyczny kurczak. Mozna wykorzystać każdą częśc kuraka. Przepi pochodzi ze strony: http://dukan.blox.pl

Składniki:

  • 2 udka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2-3 małe pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka i ostra
  • estragon
  • sól, pieprz

    Z udek ściągnąć skóre. Udka i piersi oczyścić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, duuużo czosnku granulowanego, słodka i ostra papryka). Mięso ułożyć na brytfance i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 20-25minut. Następnie dołożyć pokrojoną w ósemki cebulę, obrany czosnek, pokrojoną w paski paprykę i ćwiartki pomodorów. Delikatnie obsypać solą i estragonem (uważać na estragon, ja sypnęłam dużą szczyptę:)). Wsadzić do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, uważając, aby mięso i warzywa się nie przypaliły.

    Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać kilka posiekanych listków świeżej mięty.

 

Szybki, wilgotny, świetny sernik. Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl.

Składniki:

  • 2 kostki sera chudego  275g
  • 4 jajka
  • pół duzego kubka jogurtu naturalnego
  • Aromat waniliowy kilka kropel
  • 25-30 tabletek slodzika z lidla (nie może być na bazie aspartamu), lub słodzik w proszku przeznaczony do wypieków- 5 łyżek
  • 3 łyzki czubate otrębów
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia

Ser i jogurt polaczyc i wymieszac mikserem. Miksowac chwile żeby grudki sera mniej wiecej zniknęły (jak ktos woli gladki sernik, moze mieszac do skutku- mi grudki nie przeszkadzaly wiec troszke zostawilam). Potem dodać ŻÓŁTKA jajek, otręby, słodzik rozpuszczony w mleku i łyżeczkę proszku do pieczenia . Miksowac.
Z białek ubic piane (w oddzielnym naczyniu oczywiscie) i potem ta cala mase polaczyc delikatnie lyzka z piana z białek.
Piec w 170 stopniach (50min-60min) w blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Ja piekę około pół godziny- sprawdzam patyczkiem.

Bombka ze schematu 69:

Bomka_69

Bombka składa sie z dwóch schematów. Schemat dwa zawiera rysunek ostatniego okrążenia ze schematu 1.

Schemat 69 cz.1

Schemat_1

schemat 69_2

Schemat_69 cz. 2

 

Bombka ze schematu 71:

Bombka_71

I schemat. Składa sie również z dwóch części:

Część 1

Schemat 71_1

i część 2:

Schemat 72_2

I kolejna bombka ze schamatu 72:

Bombka_72

i schemat 72:

schemt 73

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6